Laptele de soia, o alternativa pentru cei ce au intoleranta la lactoza, un lapte plin de proteina vegetala, foarte bun pentru oricine vrea sa incerce si altceva decat traditionalul lapte si produse ce deriva din el.
Astazi vreau sa va vorbesc despre laptele de soia, ca mai apoi sa va pot spune cat de multe prepar eu cu el. Si cat de multe preparate veti mai descoperi sau vom descoperi impreuna.
Mai intai punem o cana de bobite de soia, bine spalate, la inmuiat cu doua cani si jumatate apa calduta, cel putin 12 ore.
Atat este soia acum inainte de inmuiere. Va voi arata-o si dupa ce creste mare la inmuiat.
Dupa ce a stat 12 ore la inmuiat, soia a crescut tare mare. Si- a triplat volumul.
Dupa timpul de inmuiere, se clateste soia de mai multe ori, se pune in blender jumatate din cantitatea de boabe care s- au umflat foarte mult, cu o parte, cat sa acopere boabele, din cei 700 ml apa calda, pe care o adaugam putin cate putin, la prima tura de blendarit. Repetam operatiunea si cu celelalte boabe de soia.
Turnam aceasta compozitie intr-o strecuratoare deasa sau punem un tifon, o panza cu textura tifonului, in oricefel de strecuratoare si stoarcem foarte bine laptele.
Punem laptele la fiert, amestecam in el si-l pazim cu mare grija, ca da in foc foarte repede. Se fierbe la foc mic cel putin 20 minute, pana dispare spuma. Pielita formata, eu o arunc, e foarte densa.
La gust, este fad, nu are o aroma incantatoare, dar nu va speriati, preparatele din el sunt delicioase.
Acesta este laptele de soia.
Cu aceste cantitati vom avea un lapte foarte concentrat, din care putem prepara smantana, maioneza, branza tofu. Vom vorbi despre fiecare in parte la vremea potrivita.
Pulpa de soia, ce rezulta de la prepararea laptelui, se fierbe cel putin 30 minute si se foloseste in diverse preparate.
Si despre acestea vom vorbi, cat si despre preparate din bobitele intregi de soia.
Daca doriti un lapte mai putin concentrat, este simplu, puneti mai multa apa.
As vrea sa va pot transmite mai mult decat cuvinte si imagini. Sunt atat de bucuroasa si recunoscatoare de aceasta descoperire, soia. Este nelipsita in casa noastra.
Sanatate!